29 March 2011

SATU ORANG SATU KOMPUTER


Satu orang satu komputer. Kata-kata ini membuktikan bahawa masyarakat masa kini semakin celik komputer serta berminat dalam teknologi maklumat dan komunikasi. Memiliki komputer riba kini tidak lagi dianggap barangan mewah tetapi satu keperluan kepada setiap orang sama seperti telefon bimbit yang kini setiap orang memilikinya, termasuk kanak-kanak. Ia antara barang kemestian yang perlu dibawa ke mana-mana.

Bagi yang masih belum ada komputer sendiri atau sedang tercari-cari jenis komputer bagaimana yang hendak dibeli, ikuti serba sedikit panduan mencari komputer yang sesuai membantu anda menyelesaikan masalah.
 
Pertama, sebelum membeli komputer anda perlu menyiasat ciri-ciri yang diperlukan iaitu Random-access Memory (RAM), kelajuan pemproses, keupayaan grafik, ruang cakera keras dan sebagainya.
 
Beli hanya apabila anda benar-benar perlu. Tidak kira berapa lama anda menunggu untuk mendapatkan tawaran harga yang terbaik, dengan ciri-ciri yang sama, harganya akan susut dalam jangka masa enam bulan.
 
Buat keputusan ciri-ciri yang anda perlukan berdasarkan penggunaan komputer itu nanti. Contohnya, jika anda merancang menggunakannya untuk mereka bentuk grafik, bunyi dan video, anda memerlukan lebih banyak RAM. Jika anda memerlukannya untuk membuat banyak kerja-kerja yang computational (contohnya, mencari melalui pangkalan data yang besar atau menonton video), anda akan memerlukan pemproses yang berkuasa hebat.
 

Buat keputusan jenis komputer yang anda perlukan, sama ada memerlukan komputer riba (laptop), yang boleh dibawa ke mana-mana, atau komputer meja. Pilih jenama komputer berdasarkan kualiti, harga dan khidmat bantuan teknikal yang ditawarkan.
 
Berdasarkan keperluan yang anda gemari, anggarkan konfigurasi utama yang anda perlukan ;
 
 pemproses (AMD atau Intel Celeron atau Intel Pentium III/IV),
 kelajuan (900Mhz atau 1.0Ghz atau lebih)
 jumlah RAM (64MB atau 128MB atau lebih)
 saiz pemacu keras (10GB atau lebih) dan monitor
 Monitor (15” atau 17”-CRT atau panel rata)
 Pemacu tambahan (Pemacu CD ROM, DVD-ROM,Perakan CD-RW, ZIP)
 Perkakasan tambahan (Modem, Sound Card, Video Card, Speaker)
 
Pastikan beberapa banyak slot kad dalam (internal card slots) tambahan dan ruang pemacu cakera yang anda perlukan bagi memberi lebih ruang untuk perluasan dan peningkatan keupayaan komputer anda pada masa akan datang.
 
Tetapkan apakah perisian pra-pasang (pre-installed) yang anda mahu atau perlukan. Sekurang-kurangnya dapat sistem pengoperasian , seperti windows, program anti virus dan program pemprosesan kata (word processing), spreadsheets dan pangkalan data.
 
Pilih jangka masa jaminan atau khidmat yang diliputi berdasarkan keperluan anda. Tidak kurang pentingnya, anda juga mestilah sentiasa mengambil tahu perkembangan terkini teknologi dengan membaca ulasan tentang produk terbaru yang berada di pasaran dari majalah atau internet.
 
Fahamilah bahawa RAM adalah tempat sementara di mana komputer anda menyimpan data untuk diproses. Walaupun lebih banyak RAM lebih baik, anda tidak perlu RAM yang banyak jika anda mengehadkan penggunaan komputer hanya untuk membuat tugasan yang mudah seperti pemprosesan kata dan memeriksa baki.
 
Permainan komputer memerlukan banyak RAM; grafik dan bunyi memerlukan lebih lagi. Pemproses masa kini biasanya cukup laju, melainkan aplikasi yang memerlukan lebih kuasa seperti streaming video.

No comments:

Post a Comment

Bertindaklah dengan berfikir dan bertanggungjawab.