22 July 2019

Projek Perumahan Berlesen

Ramai diantara kita bila merancang membeli rumah baru, tidak pasti akan keperluan untuk kita menyemak sama ada projek perumahan yang hendak dibeli tersebut mempunyai lesen pemajuan, permit iklan dan jualan daripada kerajaan. Kita mengandaikan pemaju pasti telah mematuhi keperluan perundangan ini. Namun begitu, sama ada anda percaya atau tidak memang ada pemaju yang berani memulakan penjualan projek perumahan mereka walaupun masih belum diluluskan permit iklan dan jualan atau memang pemaju tidak memohon permit iklan dan jualan tersebut. 

Apa kesannya jika kita membeli rumah daripada projek perumahan tanpa lesen. Tiada masalah jika projek perumahan tersebut siap mengikut jadual dan tiada kecacatan (pembinaan sempurna). Namun begitu, jika projek tersebut lewat disiapkan, kualiti rendah atau terbengkalai, hak pembeli seakan dinafikan kerana pemaju tersebut tidak diikat dibawa Akta Pemajuan Perumahan kerana tiada lesen tersebut. Kerajaan melalui Pengawal Perumahan sukar untuk mengambil tindakan ke atas pemaju tersebut melainkan tindakan mahkamah . Namun ianya pasti akan mengambil masa yang lama dan tertakluk kepada beban pembuktian. Hakikatnya, Pengawal Perumahan tidak mempunyai data mengenai projek perumahan tersebut, tidak dapat menjalankan kerja-kerja pemantauan kemajuan fizikal, pemantau kewangan projek dan akhirnya, jika projek tersebut terbengkalai sukar untuk kerajaan mengambil tindakan intervensi. 

Pemaju sebegini biasanya memberikan fokus kepada kelulusan Kebenaran Merancang (Development Plan) dan Pelan Bangunan (Building Plan) daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) sahaja. Dengan kelulusan daripada PBT, pemaju dibenarkan untuk melaksanakan kerja-kerja pembinaan, tetapi penjualan unit rumah tidak dibenarkan selagi tidak mendapat kelulusan permit iklan dan jualan daripada Pengawal Perumahan. Tanpa kelulusan PBT, PBT mempunyai kuasa untuk mengeluarkan arahan berhenti kerja jika kerja-kerja pembinaan dilaksanakan juga. 

Sebagai pembeli bagi mana-mana projek perumahan, memang sewajarnya anda bertanyakan berkaitan permit iklan dan jualan daripada pihak pemaju supaya hak anda sebagai pembeli dikawal. Projek perumahan yang berlesen bukan sahaja perlu menggunakan 'Perjanjian Jual Beli' yang seragam seperti dinyatakan dalam peraturan dibawah akta, pemaju juga perlu membuka Akaun HDA (Housing Development Account) yang juga dikawal selia oleh Pengawal Perumahan. Selain itu, pemaju juga perlu menghantar laporan kemajuan fizikal dan laporan kewangan setiap suku tahun kepada pengawal perumahan. Sememangnya projek perumahan berlesen dipantau walaupun ada juga berlaku kegagalan menyiapkan mengikut tempoh yang ditetapkan.

Namun begitu, tahukah anda siapa Pengawal Perumahan? 

17 July 2019

Beli rumah menggunakan joint loan.

Setiap proses membeli rumah, pasti melibatkan pinjaman perumahan. Biasanya, pinjaman perumahan ini dipohon dengan institusi kewangan dan perbankan. Satu persoalan yang sering ditanya disaat kita membuat pinjaman perumahan sama ada pinjaman perseorang (1 penama) sahaja atau pinjaman bersama (joint loan).

Joint loan ini tidak terhad kepada pasangan suami isteri sahaja. Kita juga boleh buat joint loan. antara anak dan bapa, adik beradik, saudara mara dan juga dengan kawan-kawan. Selalunya joint loan ini bertujuan untuk mengukuhkan profil kewangan peminjam dan peluang untuk untuk mendapatkan kelulusan adalah lebih cerah. Selain itu, hasil dari profil kewangan yang kukuh, mereka boleh membuat pinjaman bagi rumah yang lebih besar dengan amaun pinjaman yang lebih tinggi. 

Contohnya, sekiranya gaji suami sebanyak 3K sebulan, mungkin hanya layak membeli rumah berharga 200k, tapi bila join income menjadi sebanyak RM6k sebulan, jadi mereka mampu untuk membeli rumah berharga sehingga 500k. 

Namun begitu, jika menggunakan dua nama, dokumen berkaitan pembelian dan pinjaman perumahan tersebut perlulah dimasukkan dua penama tersebut. Dokumen tersebut adalah seperti Sale and Purchase Agreement, geran tanah, loan agreement mahupun MRTT/MRTA (takaful/insuran) juga perlu dua penama tersebut.

Selain itu, pertikaian akan mula timbul jika dua penama tersebut telah tiada sefahaman lagi, contohnya seperti perceraian, putus kawan atau bergaduh besar. Dari segi hak pemilikan dua penama tersebut adalah jelas dalam dokumen hartanah tersebut, disinilah risiko jangka panjang yang akan dihadapi dan memerlukan persetujuan bersama bagi penyerahhakmilik hartanah tersebut. Keadaan yang sama juga akan berlaku jika salah seorang dari penama tersebut meninggal dunia, bahagian penama yang meninggal tersebut akan ditentukan mengikut proses harta pusaka. Ini juga risiko jangka panjang yang akan berlaku. 

15 July 2019

Rumah Pangsa

Bila sebut rumah pangsa, mesti kita bayangkan rumah yang sempit, bilik yang kecil dan keadaan yang tidak selesa. Aku memang tinggal di rumah pangsa, dulu rumah pangsa kat Taman Melati, Setapak, Kuala Lumpur. dan sekarang aku masih duduk lagi di rumah pangsa di Bandar Kinrara, Puchong.

Sebenarnya duduk rumah pangsa nie tidak teruk sangat, memang ada yang kita rasa agak susah tapi ikut kena adjust gaya hidup kita, tak boleh terlalu demanding sangat.

Rumah PR1MA - isu dan cabaran baru?

Seramai 1058 individu kumpulan pertama pembeli rumah Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) memfailkan saman pemula terhadap agensi tersebut di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini. Kumpulan itu yang diwakili peguam Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berkata, tindakan itu dibuat selepas PR1MA menawarkan rebat sehingga 20 peratus kepada pembeli rumah baru menyebabkan pembeli rumah terawal mengalami kerugian sehingga RM100,000.

“Kerajaan melalui Kempen Pemilikan Rumah (HOC) beri sepuluh peratus pengecualian duti setem kepada pembeli rumah, itu tak apa, manakala PR1MA pula bagi rebat tambahan antara 15 hingga 20 peratus lagi terhadap diskaun yang diberikan.

“Jadi, dia dah jadi rebat 30 peratus, disebabkan itu, ada diantara pembeli rumah pertama yang mengalami kerugian sehingga RM100,000.

“Ketika awal dulu mungkin mereka beli rumah dalam sekitar harga RM350,000 dan selepas tambahan diskaun, rumah yang dulu berharga RM350,000 kini menjadi 

RM250,000 dan ini menyebabkan mereka tak puas hati kepada PR1MA,” katanya kepada pemberita di perkarangan mahkamah, hari ini.

Pembeli kediaman itu membeli rumah dari 24 projek PR1MA antaranya PR1MA Kuala Ketil Kedah, PR1MA Marudu Sabah, PR1MA Melaka Tengah, PR1MA Jubilee Kuala Lumpur, PR1MA Tebrau Johor, PR1MA Padang Siding Perlis, PR1MA Gambang Pahang dan PR1MA Bintawa Sarawak.

30 Jun lalu, kerajaan mengumumkan persetujuan untuk meneruskan tempoh pengecualian duti setem sebanyak sepuluh peratus bagi pembelian rumah kediaman Kempen HOC untuk tempoh enam bulan lagi, bermula 1 Julai sehingga 31 Disember. Menteri Kewangan berkata lanjutan tempoh adalah bagi terus menggalakkan lagi peningkatan jumlah pemilikan rumah di kalangan rakyat Malaysia dan bagi mencapai objektif untuk mengurangkan bilangan rumah yang tidak terjual. Manakala PR1MA turut mengumumkan pemberian diskaun sebanyak 20 peratus melalui kempen sama terhadap pembelian rumah di bawah agensi berkenaan.

Sementara itu, Azam melalui permohonannya memohon perintah supaya rebat yang diberikan PR1MA yang diperkenalkan bersama program HOC adalah tidak sah dan terbatal.

“Selain itu, kami memohon perintah untuk prosiding taksiran bagi plaintif diberi pampasan setara dengan kadar nilai rebat PR1MA mengikut harga pembelian perjanjian jual beli masing-masing.

“Kami juga memohon perintah bahawa plaintif-plaintif secara keseluruhannya diberi pampasan dengan kerugian atau diberikan jumlah yang menyamai rebat tersebut mengikut harga belian mereka bagi setiap projek PR1MA,” katanya.

12 July 2019

Relevankah lagi?

Di era FB, Instagram dan Twitter yang semakin canggih, adakah blog masih relevan?

11 January 2018

Kenapa perlu sambung belajar?

Selalunya kita akan berhenti belajar di peringkat sarjana muda atau degree. Sebab apa? Kelayakan degree sudah memadai untuk kita memohon pekerjaan yang bertaraf pegawai atau executive. Tak ramai yang kita tu kawan2 kita sambung belajar di peringkat master mahupun PHD.

Jika ada pun kerana sebagai pelengkap kepada career development di tempat kita bekerja. Ada majikan yang menawarkan kita bantuan kewangan seperti biasiswa untuk pekerjanya menyambung pelajaran.

Dalam masa yang sama, ada juga pelajar fresh yang sambung terus master setelah tamat pengajian degree. Peratusannya mungkin kecil. Selalunya faktor yang mendorong adalah seperti bantuan keluarga dari segi kewangan ataupun sukar mendapat pekerjaan.

Mudah ke belajar diperingkat master?
Bagi pendapat aku, konsep belajar ini tertumpu kearah pembentukan pemikiran. Dengan kata lain, kita belajar untuk menambah ilmu, oleh itu kita kena sentiasa berfikir dan memahami subjek yang kita pelajari. Jika anda memenuhi perkara ini, ianya menjadi mudah.

20 September 2017

Engineering Business Management

Apa yang anda pikir bila terbaca tajuk engineering business management. 

Sure hebat ni, amik engineering ke? 

Jika itu yang anda fikirkan, anda perlu semak dan faham apa yang itu engeering business management?

EBM ini adalah satu bidang dimana anda didedahkan konsep pengurusan dalam kejuruteraan. 

Iklan