02 April 2015

Aku Bersyukur

GST telah dilaksanakan di negara tercinta Malaysia. Dalam media sosial tak kira, facebook atau Whatsapp, memang hangat membincangkan soal pelaksanaan GST. Rata-rata memang marah dan kecewa dengan adanya GST. Nampak dengan adanya GST memang harga barang meningkat, sebab hampir semua benda kena GST. Cumanya, kita tak pasti kutipan GST tu sah atau tidak, sama ada bayaran GST akan sampai kepada Kerajaan atau tidak, aku tak pasti. Yang aku tgk, gerai tepi jalan pun melaksanakan GST. Aku rasa buruk baik GST ni masih tidak boleh dibincangkan lagi. Kalau ikut ilmu penilaian outcome yang aku belajar, at least kena tunggu 6 bulan baru tau keberkesanannya. Baru leh buat perbandingan data, sejauh mana kesan GST dalam menentukan turun naik harga barang. 

Ehh... topik aku bersyukur takde kena mengena dengan GST. Aku rasa bersyukur sebab orang disekeliling aku masih sihat dan ceria, sama ada Mak, adik beradik dan kelurga mahupun anak-anak. Bukan apa, ada blog yang selalu aku baca, mereka diuji dengan kisah sedih, yang satu, ayahnya sakit dan perlu dijaga dengan sepenuh masa. Dan satu lagi, anaknya patah tangan. Bila aku baca kisah mereka, aku memang patut untuk aku bersyukur. Cumanya, ujian allah itu datang dan pergi. Disini perlu ada kekuatan iman dan amal.

06 March 2015

Cicakman 3

Cicakman kembali... jangan skeptikal. Elok la anda menonton. Tapi bila dah ader famili mungkin aku tunggu masuk kt astro je la. Apa yang nak aku ceritakan ni. Mungkin anda dah boring, malas nak layan cicakman1 dan 2. Kedua-duanya tidak mempunyai jalan cerita yang bagus, kekuatannya lebih kepada teknologi CGI. Tak banyak anak malaysia yang menghasilkan filem guna CGI, mungkin sebab kosnya yang mahal. 

Tapi dalam Cicakman 3 telah dijanjikan pembaharuan termasuk jalan cerita yang lebih menarik. Aku memang berharap ianya benar-benar begitu. Penghasilan filem cicakman 3 membuktikan KRU memang serius yang bisnesnya. Satu yang aku kagum dengan team KRU ni, depa sentiasa bergerak ke hadapan. Setiap orang ada kekuatannya sendiri, Norman mungkin fokus kepada perjalanan bisnes KRU Studio, Yusri more on filem CGI dan Edry more on muzik. 

17 February 2015

Beli rumah sebelum GST.

Agaknya anda telah faham konsep dan pelaksanaan GST. Kalau masih tak faham, elok la anda berusaha untuk memahamkannya. Aku tertarik dengan satu grafik yang dikeluarkan oleh iproperty berkaitan membeli rumah sebelum GST. So fikir-fikirkan la. 


13 February 2015

Kehidupan dunia

Malam tadi, 12 Februari 2015 telah dikhabarkan bahawa Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat telah meninggal dunia. Moga roh tuan guru ditempatkan dikalangan orang yang beriman. 

Inilah hakikat kehidupan di dunia. Kita tidak akan kekal selama-lamanya. Kita pasti akan mati. Kita yakin ada kehidupan lain selepas kehidupan di dunia. Kehidupan di dunia ini merupakan medan ujian kepada kita sebagai hamba Allah. Ujian ini yang menentukan sama ada kita akan masuk syurga, atau masuk neraka. 

Kematian orang lain menginsafkan kita supaya mengingati mati. Moga kita terus diberikan kekuatan untuk terus istiqomah melakukan ibadah yang wajib, mahupun yang sunat dan meninggalkan yang di tegah. 

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

04 February 2015

Menuju ke Puncak

Puncak adalah merupakan kawasan yang tinggi. 
Untuk capai ke kedudukan di puncak, perlu ada usaha. 
Perlu ada keazaman. 
Perlu ada kekuatan.
Bukan semua usaha akan membuahkan hasil. 
Namun kita kena terus berusaha. 
Kita perlu berdoa, selanjutnya baru kita bertawakal. 

Kegagalan bukan penamat. 
Jadi ianya sebagai titik mula, kepada satu episod baru. 
Cubalah hayati falsafah Prof. Muhd Kamil Ibrahim dalam buku 'Bersama di Firdausi'.
Apakah tujuan hidup anda. 
Sudah pasti hidup di dunia untuk mencari redha Allah
Sebabnya kita akan dibangkitkan semula di hari pengadilan.

26 January 2015

Renew Road Tax Kereta Tanpa Geran Kereta

Aku mungkin baru tau... tapi rasanya ramai yang tak tau. Kebiasaannya bagi kereta yang masih mempunyai baki hutang di bank, anda perlu berurusan dengan kaunter bank untuk renew road tax kereta tersebut. 

Dan urusan ini tidak akan selesai dalam masa satu hari sahaja. Sekurang-kurang anda perlu 2 kali hadir ke kaunter bank, pertama untuk bayar insuran dan harga cukai kereta , manakala kali kedua, untuk mengambil road tax yang telah siap. Tempoh siap pun mungkin mengambil masa 3 hari sampai seminggu. 

Tetapi anda ada alternatif untuk hidupkan road tax tanpa geran kereta. Anda boleh menggunakan mesin MySIKAP yang disediakan di Pejabat JPJ yang berdekatan. Seperti biasa, anda perlulah memperbaharui insuran kereta anda dengan agen insuran yang berdaftar. Sekarang ni mudah, agen insuran biasanya akan menggunakan sistem online insuran. Sistem online insuran ini akan link dengan Sistem di JPJ. So yang penting, anda pastikan semasa anda perbaharui insurans kereta, pastikan makluman insurans itu online dan dikemaskini dalam database JPJ. 

Setelah itu, anda cuma perkara berurusan dikiosk MySIKAP yang disediakan di ruang khas dalam Pejabat JPJ. Urusan ini tidak boleh dilaksanakan secara tunai, anda perlu menggunakan sama ada Kad Kredit atau Kad Debit. Maklumat anda akan dikesan menggunakan MyKad. Anda hanya perlu ikut je arahan mesin kiosk tersebut. 

Seingat aku, mulanya anda perlu pilih urusan 'LKM', pastu pilih button 'salinan', 'perbaharui' ... kemudian anda perlu memasukkan mykad di tempat yang disediakan dan disahkan menggunakan kad jari. Urusan ini tak boleh dilaksanakan jika mykad anda tidak boleh dibaca oleh mesin kiosk tersebut. 

Selepas itu, anda perlu memasukkan no plat kereta, dan akan terpapar maklumat lesen kenderaan anda. Maklumat ini adalah sama dengan maklumat tempoh insuran kereta yang telah anda perbaharui. Sebab itu penting untuk anda pastikan maklumat insuran telah link dengan JPJ. 

Kemudian, anda perlu membuat pilihan bayaran sama ada kad kredit atau kad debit. Selesai bayaran dibuat, mesin tersebut akan mencetak road tax kereta anda yang baharu. Mudah dan pantas. Anda juga boleh mencetak resit sebagai rekod. Bagi aku penting resit ini disimpan. 

Cumanya kekurangan cara begini, maklumat ini tidak akan tercetak di dalam geran kereta anda.       

18 December 2014

ASB: Dividen 7.50 sen, bonus 1 sen seunit

  • Pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB) akan menerima dividen 7.50 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014 berbanding 7.70 sen yang diterima tahun lepas.
  • Anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB) itu turut mengumumkan bahawa 8.60 juta pemegang unit ASB bakal menerima bonus 1.00 sen seunit.
  • Pengerusi PNB, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, pemegang unit secara kolektifnya memegang 137.07 bilion unit ASB.
  • Beliau berkata, peruntukan bagi pengagihan pendapatan itu membabitkan jumlah pembayaran sebanyak RM10.16 bilion, meningkat sebanyak 10.8 peratus berbanding RM9.17 bilion yang dibayar pada tahun lepas.
  • Manakala bagi bayaran bonus, ia melibatkan sejumlah RM804.43 juta, peningkatan sebanyak 19 peratus daripada 2013.
  • Sehingga Selasa lepas, katanya, skim itu mencatatkan pendapatan kasar sebanyak RM10.55 bilion.
  • "Pelaburan dalam beberapa syarikat menyumbang RM4.64 bilion atau 44 peratus, pendapatan daripada keuntungan jualan saham sebanyak RM4.23 bilion atau 40.1 peratus dan lain-lain pendapatan sebanyak RM1.68 bilion atau 15.9 peratus," katanya pada satu taklimat media di sini hari ini.
  • Prestasi ASB sepanjang tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2014, secara keseluruhannya masih memuaskan walaupun pasaran saham mengalami penurunan mendadak sejak kebelakangan ini.
  • “Semua urus niaga bagi ASB akan ditangguhkan mulai 23 Disember 2014 sehingga 1 Januari 2015, bagi tujuan pengiraan pendapatan dan bonus,” katanya. - Bernama