11 March 2011

CARA SIHAT UNTUK AWET MUDA

Semakin meningkat usia, perubahan fizikal setiap manusia tidak dapat dielakkan. Gaya hidup yang kurang mementingkan kesihatan seperti merokok, pengambilan makan berlemak, diet tidak seimbang, tekanan kerja dan tidak bersenam itu kelihatan lebih tua dari usianya. Tetapi dengan gaya hidup yang sihat, seseorang itu mampu mengekalkan keremajaan dan melambatkan proses penuaan.

Antara cara yang boleh diikut untuk melambatkan proses penuaan ialah mengamalkan pengambilan makanan secara seimbang dan teratur. Elakkan obesiti dengan mengambil makanan rendah lemak dan lebihkan sayur-sayuran dan buah-buah yang berserat tinggi seperti lobak merah, nenas dan jambu batu.
Pengambilan makanan tambahan seperti vitamin E juga dapat melambatkan penuaan. Ia dapat melindungi kemusnahan sel dan membantu kesihatan sel-sel tubuh. Herba juga dikatakan baik untuk pengaliran darah. Herba yang popular untuk kegunaan kesihatan seperti bawang putih, ginseng dan lada hitam. Misalnya, bawang putih didakwa dapat mencegah selesema, gangguan pernafasan dan penyakit usus.


Senaman berterusan boleh meningkatkan ketahanan fizikal dan mental. Ia bukan saja boleh mengurangkan berat badan, malah tekanan darah rendah, mengurangkan tekanan, mengawasi tahap gula serta meningkatkan sistem imuniti.

Perkara yang perlu dipertimbangkan untuk memilih jenis senaman ialah keupayaan dan keadaan kesihatan anda. Ini penting terutama bagi mereka yang mengalami masalah sakit sendi, sama ada disebabkan arthirtis, berat badan berlebihan atau penyakit lain. Bagi kumpulan ini, pergerakan cergas boleh memburukkan keadaan kerana ia memberi tekanan berlebihan kepada sendi bahagian kaki. Untuk kes sebegini, jenis senaman yang ada pergerakan perlahan dan lembut seperti tai chi atau qigong lebih sesuai. Ia bukan saja boleh membakar lemak, tetapi pada masa sama membantu mengekalkan kestabilan dan memberikan ketenangan fikiran.

Bagi menguatkan daya ingatan, amalkan tidur yang mencukupi, minum air sekurang-kurangnya lapan gelas sehari, membaca al-quran setiap hari bagi umat islam, makan makanan seimbang dan melakukan latihan ingatan dengan mencatat perkara yang hendak dilakukan setiap pagi dan mengemaskini sebelum masuk tidur.


Jika ingin berbadan kurus, pastikan wajah anda tidak terlalu cengkung kerana ia boleh menyebabkan anda kelihatan lebih tua dari umur sebenar. Minum air yang mencukupi mampu mengelakkan penyakit dan kulit akan kelihatan lebih menarik. Rajin-rajinlah ke klinik dan hospital untuk membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala bagi memastikan tubuh badan dalam keadaan yang sihat. Pengambilan luaran juga memainkan peranan dalam usaha mengelakkan diri daripada dilihat lebih tua dari usia. Anda perlu bijak memilih fesyen pakaian dan aksesori. Gara yang mudah dengan merujuk pada media massa termasuk akhbar. Sesuaikan pemilihan pakaian dengan usia, kerjaya, keadaan persekitaran dan latar belakang keluarga.

Gunakan pelembab dan pelindung matahari untuk penjagaan kulit. Dapatkan produk penjagaan yang sesuai dengan anda. Jika tidak pasti anda boleh bertanyakan kepada ahli farmasi dan pakar kulit. Sentiasa berfikiran positif dan menganggap setiap cabaran dan dugaan sebagai pendorong untuk berjaya dan melangkah ke hadapan.

No comments:

Post a Comment

Bertindaklah dengan berfikir dan bertanggungjawab.