17 June 2011

PANDUAN UNTUK MENGURANGKAN HUTANGTerdapat pelbagai kaedah untuk membayar hutang kad kredit anda. Ianya bergantung kepada jumlah hutang dan pendapatan semasa anda. Situasi ini akan menentukan keupayaan anda untuk berhadapan dengan bayaran bulanan minimum.

Akses Situasi Kewangan
 Akses kedudukan kewangan anda sebelum merancang mengurangkan hutang kad kredit anda adalah penting untuk mencapai matlamat.
 Hitung semua pendapatan dan perbelanjaan bulanan
 Baki jumlah tersebut boleh digunakan untuk pembayaran atau penggunaan kad kredit.

Merancang Pengurusan Hutang
 Perancangan hutan yang profesional dapat menyingkirkan hutang yang tidak diperlukan.
 Pastikan bahawa anda tidak mempertimbang dan memasukkan semua pilihan pelepasan hutang bagi mengurangkan jumlah hutang yang perlu dibayar.

Melaksanakan Perancangan
 Ianya bukannya mudah, namun hutang kad kredit anda perlu dikurangkan.
 Anda mungkin mengambil masa selama bertahun bagi menghapuskan hutang anda sepenuhnya.

TIP UNTUK PERTIMBANGAN

1. Lebihkan pendapatan, Kurangkan perbelanjaan
Anda perlu memastikan bahawa telah mengeluarkan semua perbelanjaan yang tidak penting. Ia adalah penting bagi memudahkan anda untuk mengenalpasti jumlah yang boleh dijimatkan dengan mengubah tabiat pemakanan, misalnya makan direstoran yang murah (kurangkan makan diluar), membeli barangan runcit berjenama pasaraya berbanding jenama biasa.

2. Kurangkan perbelanjaan
Anda perlu mengenapasti tujuan perbelanjaan anda. Peluang untuk berbelanja adalah lebih tinggi berbanding pendapatan. Ini adalah situasi yang kritikal di mana hutang tidak boleh dihapuskan. Justeru, anda perlu mengurangkan perbelanjaan harian anda terlebih dahulu.
Anda perlu berusaha untuk melalui kehidupan sejajar dengan kemampuan anda dan bukannya mewah. Mengurangkan perbelanjaan adalah pilihan yang tepat, mudah dan pantas untuk melihat keberkesannya.

3. Pendapatan yang lebih baik
Cari pekerjaan yang menawarkan gaji yang lebih baik dan pastikan anda tidak meninggalkan pekerjaan sekarang sehingga anda mendapat pekerjaan yang baru kerana ia akan menyebabkan stress yang berpanjangan.

4. Pekerjaan Kedua
Dapatkan pekerjaan yang kedua, pekerjaan sementara untuk menambahkan pendapatan kerja sepenuh masa. Hal ini akan bantu menambahkan pendapatan bagi menampung perbelanjaan dan hutang yang anda tanggung.

5. Dapatkan Khidmat Golongan Profesional
Pilihan terbaik adalah untuk mendapatkan firma pengurangan hutang yang berupaya meringankan beban anda dengan menyediakan pembayaran mengikut keadaan semasa anda. Bantuan firma yang pakar yang mampu berunding untuk mendapatkan terma-terma imbalan yang baik bagi pelanggan mereka.

No comments:

Post a Comment

Bertindaklah dengan berfikir dan bertanggungjawab.