16 July 2010

TV: Kiblat Kedua Masyarakat

TELEVISYEN (TV) dalam masyarakat hari ini bukan suatu perkara baru dan menjadi kemestian untuk setiap rumah memilikinya sekurang-kurangnya sebuah kerana ia digunakan bagi mengisi masa lapang, melepaskan tekanan dan penghubung yang mengeratkan seisi keluarga. Bagaimanapun fungsinya yang positif termasuk sebagai alat mendidik bertukar kepada yang membimbangkan apabila terlalu banyak program hiburan ditayangkan sehingga ada yang ketagihan jika tidak dapat menonton. Lebih menakutkan apabila ketagihan sedemikian membabitkan umat Islam kerana ada kalanya program ditayangkan pada waktu solat yang masanya tidak panjang, tetapi perhatian ditumpukan kepada program sehingga TV tampil sebagai kiblat kedua mereka.

TV merupakan satu bukti kecanggihan teknologi dan idea kreatif yang wujud dalam minda penciptanya. Bermula daripada satu bentuk reka cipta bagi memindahkan imej melalui visual, ia akhirnya memberi kesan mendalam kepada penonton apabila kewujudannya menjadi sebahagian daripada budaya masyarakat. TV adalah ejen pembudayaan dan boleh diibaratkan sebagai ahli keluarga pada masa ini kerana diletakkan di tempat khusus dalam setiap rumah. Masyarakat yang bijak pasti dapat membahagikan masa antara waktu solat dan masa menonton.

Sebenarnya pemilik stesen TV hanya memanipulasi keadaan semasa mengikut apa yang menjadi pilihan dan kegemaran masyarakat. Kebanjiran program berunsur hiburan tidak kira masa di TV adalah disebabkan sikap masyarakat yang lebih cenderung kepada program sedemikian, lalu ia satu peluang perniagaan bagi pemilik stesen TV.


Ada pendapat mengatakan memang wajar jika TV digelar kiblat kedua masyarakat kerana boleh dibilang jumlah jemaah di masjid atau surau pada waktu Maghrib. Kita berpandangan sedemikian kerana melihatnya dari konsep ibadat. Mengapa siaran berita ditayangkan antara solat Maghrib dan Isyak sedangkan masanya boleh dianjak pada jam 9.30 malam atau 10 malam. Apabila berita ditayangkan pada jam 8 malam, jemaah akan pulang ke rumah untuk menonton siaran berita sebaik solat Maghrib hingga ada kalanya mereka tidak kembali ke masjid semula pada waktu Isyak Apabila TV sudah menjadi kiblat kedua kepada masyarakat, maka ia menyebabkan ‘lahirnya’ kelompok yang tidak mementingkan agama, malah ada yang datang lewat ke pejabat kerana berjaga lewat malam bagi menonton rancangan kegemaran mereka.


Terdapat cadangan agar kerajaan mencontohi Arab Saudi dari segi penyusunan program TV dengan memperbanyakkan program agama dan mengurangkan hiburan kerana pendekatan ini selaras dengan kedudukan Islam sebagai agama rasmi. Program Imam Muda contohnya, satu ikon baru yang perlu menjadi budaya dalam masyarakat. Ada baiknya program Islami dan ilmiah diperbanyakkan agar minda rakyat Malaysia lebih terarah kepada kebaikan dan lebih bermotivasi berbanding ke arah melalaikan. Pemilik stesen TV juga perlu lebih bertanggungjawab dengan memperbanyakkan program berunsur pendidikan dan Islami kerana mampu memberi impak positif kepada jati diri masyarakat terutama kanak-kanak dan generasi muda. Ibu bapa juga perlu memantau apa yang ditonton anak mereka, terutama ketika mereka sedang meningkat remaja kerana pada usia sedemikian, mereka lebih mudah terpengaruh dengan persekitaran.

No comments:

Post a Comment

Bertindaklah dengan berfikir dan bertanggungjawab.