06 November 2013

Berani Hijrah

Kalau tak silap, tajuk diatas merupakan tagline kempen di Sungai Limau. Tapi bukan isu politik yang nak aku ulas disini. Lebih kepada sambutan Maal Hijrah, yang telah disambut semalam. Cuma, pada pandangan aku rata-rata umat islam Malaysia menyambut sambutannya sekadar bercuti dan merehatkan minda. Ibaratnya sama seperti cuti-cuti umum yang lain.

Aku pun termasuk dalam kumpulan yang sama, menikmati cuti maal hijrah sebagai satu peluang untuk berehat-rehat di rumah. Sambil sambil tu, tengok la jugak anugerah tokoh maal hijrah yang disiarkan di televisyen. Sayangkan, sambutan yang tiada penghayatan oleh masyarakat secara umum.

Hasil daripada pembacaan aku melalui buku, Bersyukur Saat Diuji memang aku terkesan dengan mesej yang disampaikan. Buku ini ditulis oleh Prof. Muhd Kamil Ibrahim. Penceritaannya mudah, beliau menggambarkan pengalamannya hidupnya, dilanda banjir, hilang orang tersayang, tetapi peristiwa ini dikaitkan dengan pandangan sisi belilau yang boleh memberikan keinsafan, boleh menyedarkan kita bahawa lumrah kehidupan ini kita akan diuji, tetapi hakikatnya kita perlu sedar bahawa ujian ini ada ganjaran disebaliknya.

Beliau turut menyentuh mengenai ujian badan, ujian suami, ujian isteri dan ujian kuasa. Semua benda yang berada di persekitaran adalah merupakan ujian. Bezanya, kita selalu menganggap kita tidak diuji disaat kita tengah bahagia, tengah gembira. Disini kita telah tersilap. 

Bagi yang mencari sesuatu dalam sebuah kehidupan, mungkin boleh membaca penulisan di buku ini. Insyaallah, anda akan menjadi seorang yang redha.

No comments:

Post a Comment

Bertindaklah dengan berfikir dan bertanggungjawab.