23 February 2009

BLOG DAN TANGGUNGJAWAB

Semalam aku tengok program bual bicara, Perspektif Kita dalam Astro Awani. Beberapa panel yang dijemput, antara nama besar dalam arena penulisan blog seperti Datuk Kadir Jasin, Datuk Ruhanie Ahmad serta beberapa orang panel yang lain.
Yang menariknya, semua orang beri pandangan pasal kecenderungan masyarakat Malaysia dalam penulisan blog. Bila kite cakap bercakap pasal pandangan, macam – macam isu dan sudut pandang yang akan kite bincangkan. Rasanya, setiap pandangan ini tiada betul salahnya.
Apa yang menarik perhatian aku, kenyataan dari seorang ahli panel bahawa dalam kita menulis blog, tiada unsur kebebasan dalam erti kata sebenarnya. Blog hanya merupakan wadah, dimana ada manusia yang berpijak di bumi yang nyata yang menulis dalam blog tersebut. Walaupun kite menulis secara maya, namun setiap tulisan kite masih terikat dengan undang-undang dalam Negara.
Contohnya, kalau kita menulis berkaitan isu yang menghasut, kite boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Hasutan.


Moralnya, setiap apa yang kita buat perlu ada rasa tanggungjawab, buka ruang untuk kita berfikir dan memikirkan demi kemajuan anak bangsa kite.

No comments:

Post a Comment

Bertindaklah dengan berfikir dan bertanggungjawab.